22 godine Ambrosije


[Post festum predpromocija knjige]Synopsis
Povodom obilježavanja 22 godine svog postojanja i djelovanja, Kulturna asocijacija Ambrosia, u saradnji sa Udruženjem za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono i Nansen dijalog centrom iz Sarajeva,

Poziva Vas na Post festum predpromociju knjige autora Nebojše Šavije – Valhe

Raja Ironijski subjekt svakodnevne komunikacije u Bosni i Hercegovini i raja kao strategija življenja

Promotori: Prof. dr. Ugo Vlaisavljević, Doc. dr. Elvir Šahić

Ide(a)ology
O knjizi – iz recenzije:

Iz niza razloga ovo je neizmjerno važna knjiga. Na jedan krucijalan način ona pokazuje mogućnost ne samo kombiniranja uvida iz širokog obima disciplina, već istovremeno spaja te uvide na inovativne načine. Pored toga tekst nudi briljantnu fuziju meta-, makro- i mikro-nivoa analize koja adresira strukturiranje i funkcioniranje koda “raje” u suvremenoj Bosni i Hercegovini. Ovakav spoj metodologija govori o senzibilitetu i vještini autora da bez napora premješta tekst između različitih nivoa i vrsta apstrakcije čineći ga u konačnici koherentnom, čitljivom i uzbudljivom knjigom. Očekivao bih da će svi koji je budu čitali cijeniti hrabrost autora i priznati da je ono što imaju u rukama nešto blizu remek-djela koje kombinira uvide, refleksivnost i dovitljivost. Knjiga doprinosi razumijevanju koncepta “raje” u svojoj općenitosti i specifičnosti i kao takva važan je orijentir u razmatranju specifičnosti bosanske kulture, ali i kao metoda koju je moguće primijeniti i drugdje. Bio bih iznenađen ako ovaj tekst ne postane vodeći primjer mogućnosti kretanja između disciplina u metodi analiziranja struktura, funkcija i taktika kodiranih simbola svakodnevnog života. Paul Stubbs

O autoru:

Nebojša Šavija – Valha (1964): od 2000 djeluje kao menadžer za razvoj programa i istraživač pri Nansen dijalog centru iz Sarajeva, te kao umjetnik-aktivista pri Kulturnoj asocijaciji Ambrosia od 1994. Doktorirao i magistrirao iz oblasti antropologije svakodnevnice, a prijašnje obrazovanje uključuje diplomu iz filozofije i sociologije, kao i diplomu vazduhoplovnoga inženjera. Od 1994 suosnivačem je i aktivnim članom niza asocijacija iz Sarajeva, između ostalih Ambrosije, Jazz Festa, Ateljea za filozofiju, društvene znanosti i psihoanalizu, te Fondacije Mirovna akademija. Trenutna područja akademskog, praktičnog, umjetničkog i profesionalnog interesa uključuju antropologiju svakodnevnice, konstrukciju identiteta, etničke odnose u BiH, analizu diskursa, savremenu umjetnost, kulturu i civilno društvo. Učesnik brojnih međunarodnih konferencija i festivala, te ima preko 20 objavljenih uradaka iz navedenih oblasti.

Izdavač: Naklada Jesenski i Turk

Objavljivanje knjige omogućili su Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, kao i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Performances
Galerija ZvonoReturn to Artworks
AMBROSIA is a nonprofit (noncommercial) cultural (art) association, founded in Sarajevo, in February 1995 in an encounter of seven people who recognized mutually supplementary aesthetics and world views (Weltanschaung)